5 tips om uw partner te vertellen dat u wilt scheiden

26 / 03 / 2020 Sophie Zeilstra

Een beslissing om te gaan scheiden komt niet altijd van twee kanten. Heeft u besloten dat u wilt scheiden van uw partner? Dan komt er een moment dat u dit aan hem of haar zult moeten vertellen en dit is niet gemakkelijk.

In deze blog geven wij u daarom tips om uw partner te vertellen dat u wilt scheiden.

Wacht niet te lang

Een scheidingsmelding is voor veel mensen een moeilijk moment en daarom wordt dit vaak zo lang mogelijk uitgesteld. Probeer het uitstellen te voorkomen, want het maakt de melding vaak alleen maar moeilijker en bovendien kan uw partner het gevoel hebben dat u al die tijd niet eerlijk bent geweest. Dit kan de scheiding vermoeilijken en resulteren in minder harmonie tijdens het scheidingsproces.

Twijfelt u nog over de scheiding? Dan kunt u de scheidingsmelding beter wel uitstellen en een alternatief voorstellen, bijvoorbeeld om in relatietherapie te gaan.

Maak geen verwijten

Een scheidingsmelding kan bij uw partner als een pijnlijke verrassing aankomen. Probeer de melding daarom niet verergeren door veel verwijten uit te spreken.

Blijf bij het gesprek dus bij uzelf en zorg dat u gekalmeerd het gesprek ingaat. Leg in het gesprek rustig en duidelijk uit waarom u wilt scheiden.

Kies een geschikt moment uit

Kies een moment waarop u samen thuis bent en u beiden geen belangrijke afspraken heeft gepland. Zorg er ook voor dat uw kinderen niet thuis zijn.

Neem ruim de tijd om te vertellen dat u wilt scheiden en geef uw partner alle tijd en ruimte om erop te reageren.

De reactie van uw partner kan gepaard gaan met heftige emoties en verwijten. Probeer hier niet te veel op in te gaan en wees hierop voorbereid.

Laat het maken van afspraken achterwege

Praat tijdens de scheidingsmelding nog niet over de verdeling van gemeenschappelijk goederen, waar de kinderen gaan wonen of over andere inhoudelijke zaken die na een scheiding moeten worden geregeld. Ook al heeft u hier zelf al ideeën over. 

Voor uw partner komt het nieuws misschien uit de lucht vallen en daarom is het goed om hem of haar de tijd te geven om het nieuws te verwerken. Het maken van afspraken kan op een later moment als u hier allebei over heeft kunnen nadenken.

Wees eerlijk

Onze laatste tip: wees eerlijk over de reden dat u wilt scheiden. Geef ook eerlijk antwoord op alle vragen die gesteld worden. Ook als u verliefd bent geworden op een ander kunt u hier beter eerlijk over zijn.  

Door vanaf het begin open en eerlijk te zijn, voorkomt u dat het scheidingsproces wordt verstoord door bijvoorbeeld wantrouwen

Vervolgstappen echtscheiding

Na een scheidingsmelding krijgt u te maken met verschillende stappen in het scheidingsproces. Bij een echtscheiding komt veel kijken.

In onze blog “Wat zijn de te volgen stappen bij een echtscheiding?” leest u welke stappen er moeten worden doorlopen bij een echtscheiding.

Echtscheidingsadvocaat

Bij een echtscheidingsprocedure bent u verplicht om een advocaat in te schakelen. Bent u op zoek naar een advocaat voor uw echtscheiding?

Neem dan contact op met een familierecht advocaat van LINK Advocaten. Het is mogelijk om binnen 24 uur een afspraak te maken op onze vestigingen in Amsterdam of Amersfoort.

Contact »
delen