Nieuw huis kopen tijdens scheiding: mag dit?

08 / 09 / 2022 Sophie Zeilstra

Uw (ex-)partner en u kiezen ervoor om te gaan scheiden. Dat is een ingrijpende gebeurtenis. Nadat u deze beslissing genomen heeft, is het begrijpelijk dat u zo snel mogelijk uw leven weer op de rit wilt krijgen.

Een belangrijk onderdeel hiervan is een nieuwe woonruimte. Wellicht blijft een van beiden nog in de huidige woonruimte wonen, of kiest u beiden voor een nieuwe woonplek. Maar mag u tijdens een scheiding een nieuw huis kopen? Lees meer in dit blog.

Kan ik een huis kopen tijdens een scheiding?

Vanaf 1 januari 2012 geldt een scheiding definitief vanaf het moment dat hiervoor een verzoek wordt ingediend bij de rechtbank, als u bent getrouwd in gemeenschap van goederen. De gehele echtscheidingsprocedure hoeft dus niet volledig afgerond te zijn om definitief gescheiden zijn. Dat betekent dus ook dat u geen financiële verplichtingen naar elkaar heeft na dit moment, ook al is de echtscheidingsprocedure nog niet is afgerond.

Als u een huis koopt nadat een verzoek tot scheiding is ingediend bij de rechtbank, dan bent u dus alleen de eigenaar van het huis en alleen verantwoordelijk voor de hypotheek. Koopt u een huis voor de peildatum, dan bent u samen met uw (ex-)partner eigenaar.

Hypotheek krijgen tijdens scheiding

Voor het aanvragen van een hypotheek moet de echtscheidingsprocedure wel afgerond zijn. Een hypotheekverstrekker wil namelijk weten wat uw financiële situatie is na het afronden van de scheiding.

Uw (ex-)partner moet u toestemming geven voor het aanvragen van een hypotheek. Het kan voorkomen dat hij of zij u geen toestemming verleend. U kunt dan een verzoek tot machtiging indienen bij de rechter.

Huis huren tijdens scheiding

U kunt ook een huis huren tijdens de echtscheidingsprocedure. Het is daarvoor belangrijk dat de huur op uw naam komt te staan. Tevens dient u er rekening mee te houden dat u geen fiscale partners meer bent, als u bijvoorbeeld subsidie wil aanvragen.

Procedure kopen woning na echtscheiding

Als u van plan bent om na uw scheiding een nieuw huis te kopen, is het belangrijk om al uw financiën goed in kaart te brengen. Na een scheiding kan hier namelijk veel in veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan partneralimentatie, welke wordt berekend aan de hand van uw inkomen en bezittingen.

Begin daarom altijd eerst met een financieel overzicht. Zo weet u welke uitgaven u kunt doen en welke andere kosten er nog bij komen kijken.

Echtscheidingsadvocaat

Heeft u nog vragen over dit onderwerp of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een kennismaking met LINK Advocaten.

delen