Ondernemer en echtscheiding: waar moet ik op letten?

25 / 08 / 2022 Sophie Zeilstra

U heeft te maken met een scheiding. Dat is een ingrijpende gebeurtenis. Om zo snel mogelijk weer verder te kunnen met uw leven, is het belangrijk om de echtscheidingsprocedure zo goed mogelijk te laten verlopen.

Bij een echtscheiding moet u verschillende zaken met elkaar regelen: afspraken over de kinderen, verdeling van de woning, verdeling van de inboedel. Maar wat als u ondernemer bent en een eigen bedrijf hebt? In hoeverre heeft uw partner recht op het bezit of de omzet van het bedrijf? En welke praktische zaken moet u regelen om een scheiding als ondernemer goed te laten verlopen? U leest er meer over in dit blog.

Voorwaarden huwelijk

Om te bepalen waar uw ex-partner na de echtscheiding recht op heeft, is het belangrijk om te kijken onder welke voorwaarden u getrouwd bent.

Voor 1 januari 2018 was het de wettelijke standaard om te trouwen in algehele gemeenschap van goederen: alle bestaande en toekomstige bezittingen én schulden zijn dan gemeenschappelijk.

Vanaf 1 januari 2018 is trouwen in beperkte gemeenschap van goederen de wettelijke standaard. Hiervoor geldt dat alle bezittingen en schulden die u heeft voor het intreden van het huwelijk ook van u alleen blijven. De bezittingen en schulden die u tijdens het huwelijk opbouwt zijn van u beiden.

Bent u onder huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan kunt u afspreken dat uw bezittingen en schulden van u blijven ongeacht of u deze voor of tijdens het huwelijk heeft. Dit geldt uiteraard ook voor de bezittingen en schulden van uw (ex-)partner.

Verdeling onderneming bij echtscheiding

Nu uitgelegd is welke invloed de voorwaarden van uw huwelijk op uw schulden en bezittingen kunnen hebben, is het belangrijk om te kijken naar de rechtsvorm van uw bedrijf. We zetten per rechtsvorm de gevolgen van een scheiding voor u op een rij.

Eenmanszaak

Voor een eenmanszaak geldt dat geen onderscheid gemaakt wordt tussen privé en zakelijk vermogen. U kunt dus persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schulden in uw bedrijf.

Als u getrouwd bent in algehele gemeenschap van goederen, dan worden de bezittingen en schulden van het bedrijf verdeeld bij echtscheiding. Samen met uw (ex-)partner en eventuele financiële adviseurs moet u dit op waarde schatten, waarbij u vervolgens een verdeling maakt. Naast het inschakelen van een advocaat, is het ook aan te raden om een accountant in de arm te nemen hiervoor. De advocaten van LINK kunnen u helpen met het vinden van de beste hulp.

Bent u getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen, hangt het ervan af of de bezittingen zijn verkregen en schulden zijn aangegaan voor of tijdens het huwelijk. De bezittingen en schulden van voor het huwelijk blijven van u. De bezittingen en schulden van tijdens het huwelijk vallen in de huwelijksgemeenschap.

Bent u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, hangt het van uw voorwaarden of de bezittingen en schulden van de eenmanszaak in de huwelijksgemeenschap vallen.

Besloten vennootschap (bv)

Bij een bv geldt dat de eigenaar in het bezit is van (een percentage) aandelen. Bij een scheiding, na een huwelijk in algehele gemeenschap van goederen, moeten deze aandelen worden verdeeld. Daarmee wordt uw (ex-)partner dus ook aandeelhouder in uw bv.

U kunt voorkomen dat uw (ex-)partner eigenaar wordt, door deze uit te kopen. Uw bedrijf zal daarvoor eerst op waarde geschat moeten worden. U kunt vervolgens aan de aandelen een waarde toekennen en dit bedrag uitkeren aan uw (ex-)partner.

Vennootschap onder firma (vof)

Een vof is een rechtsvorm die meerdere partners kent. Deze partners zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de onderneming. Het kan zo zijn dat u en uw (ex-)partner beiden partner zijn in de vof. De vof valt dan volledig in de huwelijksgemeenschap.

Voor het verdelen van de onderneming, moet ook deze eerst op waarde geschat worden. Daarna kan de vof in zijn geheel verkocht worden, waarbij u de opbrengst deelt. U kunt er ook voor kiezen dat een van beiden actief blijft in de vof en de ander uitkoopt.

Bij een vof met meerdere partners geldt dat alleen het gedeelte van u en uw (ex-)partner onder de gemeenschap van goederen valt. Ook van dit deel moet de waarde worden vastgesteld, waarna dit verdeeld kan worden.

Familierechtadvocaat

Bent u ondernemer en denkt u aan een echtscheiding? Of bent u op zoek naar een ervaren familierecht advocaat? Neem contact met ons op voor meer informatie of een kennismaking. Wij helpen u graag.

delen