Regeringspartijen bereiken akkoord over draagmoederschap en deelgezag

15 / 07 / 2019 Sophie Zeilstra

De regeringspartijen hebben een akkoord bereikt over het draagmoederschap in Nederland en deelgezag voor gezinnen met meer dan twee ouders. De belangrijkste intentie van het akkoord is dat al voor de geboorte duidelijk moet zijn wie de ouders van het kind zijn. Afspraken tussen wensouders en draagmoeder moeten bijvoorbeeld al voor de bevruchting worden vastgelegd. Dat meldt NOS.

Meeroudergezinnen en deelgezag

Ook is het de bedoeling dat kinderen straks maximaal vier ouders kunnen hebben, waarbij de niet-biologische ouders het zogenaamde “deelgezag” krijgen. Dat betekent bijvoorbeeld dat alle ouders met het kind naar de huisarts kunnen gaan of kunnen meebeslissen over de schoolkeuze van het kind.

Deelgezag staat niet gelijk aan meerouderschap. Een kind houdt dus twee juridische ouders, ondanks dat het deelgezag aan maximaal vier ouders kan worden toegekend. Het kabinetsakkoord wordt daarom niet door iedereen met open armen ontvangen.

COC-voorzitter Oosenbrug: “Met dit voorstel mogen de ouders straks bijvoorbeeld wel mee naar een klasseavond, maar het kind wordt wees als zijn twee officiële ouders overlijden. Ik vind dat onacceptabel.”

Draagmoederregister

Er komt onder andere een draagmoederregister waarin elk draagmoederschap wordt vastgelegd. Zo kunnen kinderen altijd achterhalen waar ze vandaan komen en wie hun biologische ouders zijn.

Commercieel draagmoederschap blijft onmogelijk omdat wensouders alleen de daadwerkelijke kosten van het draagmoederschap mogen vergoeden. Een draagmoeder in het buitenland zoeken blijft toegestaan, maar alleen als de regels in dat land overeenkomen met de regels in Nederland.

delen