Lesbische- en homostellen minder strijdlustig en meer oplossingsgericht

10 / 07 / 2018 Alexandra Morot

Uit diverse onderzoeken blijkt dat hetero’s in veel opzichten nog wel wat van homorelaties kunnen leren. Zo zijn de huishoudelijke taken bij homostellen eerlijker verdeeld dan bij heterostellen en laten partners van hetzelfde geslacht tijdens een ruzie meer positieve emoties zien. Ze stellen zich constructiever op en zullen eerder naar een compromis zoeken. Bij een ruzie tussen man en vrouw overheersen daarentegen angst en spanningen.

Zelfreflectie

Hoe het komt dat homostellen tijdens een ruzie eerder geneigd zijn samen tot een oplossing te komen? Volgens relatietherapeut Wilfried Sluys, die zowel homo- als heterostellen begeleidt, zijn homomannen en lesbiennes gewend om op zichzelf te reflecteren. Onder andere door hun coming-out hebben ze al veel over zichzelf en hun identiteit nagedacht. Dat is van invloed op de manier waarop ze met anderen communiceren.

Lesbiennes scheiden relatief vaker

Opvallend detail: lesbiennes scheiden volgens het CBS relatief vaker dan homostellen of heterostellen. Volgens Sluys komt dat juist omdat lesbiennes te veel op de ander gericht zijn. “Ze willen te veel investeren in hun relatie en zijn zo enorm gericht op de ander, dat ze zichzelf vergeten. Daardoor ontstaat er teveel emotionele verbinding en te weinig seksuele intimiteit en aantrekkingskracht.”

Bron: NRC

delen