Meerderheid Tweede Kamer voor verkorten partneralimentatie

07 / 12 / 2018 Alexander Leuftink

Tijdens het Kamerdebat over het Wetsvoorstel Verkorting Partneralimentatie dat gisteren plaatsvond, bleek dat een meerderheid in de Tweede Kamer het voorstel voor het verkorten van de duur van partneralimentatie steunt.

Inhoud wetsvoorstel

De duur van partneralimentatie is nu nog 12 jaar. Het Wetsvoorstel houdt in dat de hoofdregel is dat de duur van de alimentatieplicht wordt verkort naar 5 jaar.

Op de maximale duur van 5 jaar zijn veel uitzonderingen, waarvan de volgende de belangrijkste zijn:

  • De alimentatieduur wordt maximaal 10 jaar voor scheidende echtgenoten die voor 1 januari 1970 geboren zijn en langer dan 15 jaar getrouwd waren;
  • De alimentatieduur wordt tevens maximaal 10 jaar indien de scheidende echtgenoten langer dan vijftien jaar getrouwd zijn geweest en de alimentatieontvanger binnen 10 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt;
  • De maximale alimentatieduur van 12 jaar blijft van kracht voor echtgenoten met kinderen jonger dan 12 jaar.

Wanneer treedt de wet in werking?

Hoewel uit het debat bleek dat het wetsvoorstel door een meerderheid wordt gesteund, moet het voorstel nog wel worden aangenomen door de Tweede Kamer en door de Eerste Kamer. Als dit gebeurt, gaat de nieuwe wet waarschijnlijk in per 1 januari 2020. De wet werkt niet met terugwerkende kracht en heeft geen invloed op de duur van kinderalimentatie.

Update mei 2019: het Wetsvoorstel is inmiddels aangenomen door de Eerste Kamer. Lees er meer over in het artikel Wetsvoorstel Herziening Partneralimentatie aangenomen door de Eerste Kamer.

delen