Scheidingsgolf verwacht na coronacrisis

01 / 04 / 2020 Sophie Zeilstra

Veel familierechtadvocaten en -mediators verwachten een piek in het aantal echtscheidingen als de coronacrisis zijn einde nadert. De advocaten merken nu al dat het drukker is in hun praktijk en krijgen veel vragen op zich af. Dat blijkt uit een rondvraag van Advocatie.nl.

Problemen in relationele sfeer

Ook Alexander Leuftink (voorzitter van de vFAS en partner bij LINK Advocaten) komt aan het woord in het artikel: “In eerste instantie werd het rustiger op kantoor. We werden minder gebeld door cliënten en de instroom van zaken nam af. De mensen waren vooral druk met het coronanieuws zelf.”

Inmiddels hebben zich al de eerste cliënten gemeld met problemen in de relationele sfeer of met meningsverschillen over zorg- en omgangsregelingen.

“Voor sommigen is dit een zware periode. Er wordt veel gevraagd van de relaties tussen mensen.”

Naast het feit dat veel echtparen onverwacht veel tijd thuis doorbrengen (al dan niet met thuiszittende kinderen) kan de trend ook deels verklaard worden door financiële onzekerheid. De coronamaatregelen kunnen veel invloed hebben op de financiële situatie van echtgenoten, wat meestal geen goede invloed heeft op de sfeer in het huishouden.

Onzekerheid in de advocatuur

Alexander Leuftink merkt op dat niet alleen samenwonende partners met vragen zitten. Ook de advocatuur moet zich aanpassen aan de nieuwe situatie. “De vFAS-leden vinden het adviseren lastig. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een ouder, een cliënt, die ziek is? Hoe zit het dan met de omgangsregeling? Als deze in een conflictueuze setting tot stand is gekomen, heb je kans dat er een rechter aan te pas moet komen. En dat gaat nu niet.”

Onze dienstverlening tijdens de coronacrisis

Hoe LINK Advocaten met de coronacrisis omgaat, leest u op de volgende pagina: Onze dienstverlening tijdens de coronacrisis.

delen