Vader vaak uit beeld bij kinderen van gescheiden ouders

18 / 10 / 2018 Sophie Zeilstra

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en het CBS blijkt dat een op de vijf van kinderen van gescheiden ouders geen contact meer heeft met zijn vader. De moeder is uit beeld bij een op de twintig kinderen van gescheiden ouders. Het CBS veronderstelt dat dit verschil wordt veroorzaakt door het feit dat kinderen na een echtscheiding vaak bij de moeder zijn gaan wonen in plaats van bij de vader.

Gevolgen op lange termijn

Het onderzoek richtte zich in het bijzonder op de gevolgen van een echtscheiding op de lange termijn. Om die reden is het onderzoek verricht onder volwassenen tussen de 25 en 46 jaar. In de tijd dat hun ouders gingen scheiden, was het zeer gebruikelijk dat kinderen bij hun moeder gingen wonen na de scheiding. Hoewel dat inmiddels enigszins is veranderd, komt het nog steeds veel voor dat een kind ervoor kiest om het contact met een van de ouders te verbreken, vanwege de spanningen tussen ouders in het kader van een echtscheiding. Dit gebrek aan contact kan schadelijk zijn voor de identiteitsontwikkeling van een kind.

Meer aandacht voor vaders

Niet alleen kinderen zijn het slachtoffer: ook vaders hebben grote moeite met het feit dat ze geen contact meer hebben met hun eigen kinderen en voelen zich vaak machteloos. Het onderzoeksrapport roept hulpverleners op om meer aandacht te hebben voor deze groep.

Bron: NOS

delen