De coronacrisis heeft gezorgd voor een daling in het aantal scheidingsaanvragen, maar bij gescheiden stellen ontstaan meer conflicten en meningsverschillen. Dat blijkt uit een rondvraag van de vFAS (Vereniging Familie- en erfrechtadvocaten en Scheidingsmediators).

Alexander Leuftink, partner bij LINK Advocaten en voorzitter van de vFAS, sprak hierover met Het Parool en De Gelderlander.

Minder scheidingsaanvragen

Leuftink in Het Parool: “Landelijk hebben we de afgelopen periode een terugloop van het aantal scheidingen gezien, terwijl financieel onzekere tijden veelal wel weerslag hebben op het aantal echtscheidingsaanvragen. Ook zijn de huizenprijzen anders dan ten tijde van de financiële crisis, niet ingestort. Toch laat zo’n onderzoek ons ook verrassende dingen zien, zoals stellen die eerder bereid zijn tot overleg en hun huwelijk willen redden.”

Als mogelijke redenen voor de daling in het aantal scheidingsaanvragen noemt de vFAS de toegenomen onzekerheid over financiën en huisvesting, en het feit dat kinderen fulltime thuis zijn geweest.

Opvallend is dat het aantal gezamenlijke echtscheidingsverzoeken wel is toegenomen. “Dat zou kunnen betekenen dat mensen door de coronamaatregelen eerder bereid zijn het samen op te lossen. Er lijkt meer compassie te zijn.”

De coronacrisis heeft echter ook gezorgd voor een toename in het aantal conflicten. Er wordt daarom na de coronacrisis juist een piek in het aantal echtscheidingsaanvragen verwacht.

Meer conflicten

Bij de toename in het aantal conflicten kan gedacht worden aan conflicten omtrent de omgangsregeling in combinatie met de socialdistancingrichtlijnen van het RIVM. Ook de lagere financiële zekerheid of structureel lagere inkomens zorgen voor conflictsituaties: het is niet altijd duidelijk wat de gevolgen hiervan zijn voor het betalen van alimentatie.

Leuftink in De Gelderlander: “Corona zorgt voor meer problemen bij de omgang. Ik heb de afgelopen tijd veel uitspraken voorbij zien komen over deze problematiek. En hierover zijn veel meer vragen bij advocaten terechtgekomen. Vaak draait het om de angst bij één van de ouders: is de ander wel te vertrouwen als het gaat om het naleven van de regels?’’

Lees de volledige artikelen

Lees het volledige interview in Het Parool: Mensen gaan door coronacrisis minder vaak uit elkaar

Lees het volledige interview in De Gelderlander: Getouwtrek om kinderen piekt door corona, ook betalen alimentatie problematisch