Woont u samen met uw partner als expats in het buitenland en heeft u plannen om te gaan trouwen of een geregistreerd gemeenschap aan te gaan? Dan is er een aantal zaken waar u op moet letten.
In Nederland trouwen
Het is mogelijk om als expats wonend in het buitenland het huwelijk of geregistreerd partnerschap aan te gaan in Nederland. U kunt zelf kiezen bij welke gemeente u wilt trouwen.
Om te kunnen trouwen in Nederland dient u eerst een melding te doen bij de gemeente Den Haag. U maakt dan kenbaar dat u ‘het voornemen heeft met elkaar in het huwelijk te treden of een geregistreerd partnerschap aan te gaan’. Deze melding is een jaar geldig. Dit betekent dat het huwelijk of geregistreerd partnerschap binnen een jaar moet zijn voltrokken.
Verder dient u op de volgende zaken te letten:
- U en uw partner dienen beiden in het buitenland te wonen.
- Minimaal een van u beiden moet de Nederlandse nationaliteit hebben.
- Er dient ten minste 2 weken te zitten tussen de melding en het aangaan van het huwelijk/geregistreerd partnerschap.
- U of uw partner mag niet onder curatele staan. Indien dit wel het geval is, dan is de toestemming vereist van de kantonrechter.
Na de melding stuurt de gemeente Den Haag uw voornemen door naar de trouwgemeente van uw keuze. Deze gemeente neemt vervolgens contact met u op en bepaalt welke documenten u nog moet overhandigen om het huwelijk of geregistreerd partnerschap aan te kunnen gaan. Welke documenten u dient te overhandigen, is onder andere afhankelijk van het land waar u woont en de nationaliteit van u en uw partner.
In het buitenland trouwen
Wilt u als expats trouwen in het buitenland in plaats van in Nederland? Dan dient u eerst in het land van verblijf na te gaan of u hier als buitenlander toestemming voor heeft. Dit kunt u doen bij de betreffende instantie waar het mogelijk is om te trouwen in dat land. Zij zullen u vertellen welke documenten u nodig heeft om het huwelijk te kunnen voltrekken. U kunt hiervoor niet terecht bij een Nederlandse ambassade.
In sommige landen heeft u een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Dit is een internationaal document waarin staat dat u volgens de Nederlandse wet met elkaar mag trouwen. Als u als expats in het buitenland woont, kunt u dit document opvragen bij de gemeente waar u als laatst stond ingeschreven in Nederland.
Wilt u meer informatie over trouwen in een specifiek land? Dan kunt u de website van Nederland wereldwijd raadplegen.
Buitenlands huwelijk in Nederland registreren
Bent u getrouwd in het buitenland en bent u van plan om ooit terug te keren naar Nederland? Dan is het verstandig om uw buitenlandse huwelijksakte te laten omzetten in een Nederlandse akte in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag. De huwelijksakte moet hiervoor wel eerst gelegaliseerd zijn of voorzien zijn van een apostillestempel. Als de huwelijksakte niet in het Engels, Frans, Duits of Nederlands is, is ook een officiële vertaling vereist.
Na uw terugkeer in Nederland bent u wettelijk verplicht om uw huwelijk of partnerschap te registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) van uw woongemeente.
Scheiden als expats vanuit het buitenland
Een op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Als u in het buitenland getrouwd bent en wilt scheiden, is het goed om te weten dat het huwelijk in Nederland ontbonden kan worden.
Hoe dit in zijn werk gaat leest u in onze blog: Kan een buitenlands huwelijk in Nederland ontbonden worden?
Er zijn ook mogelijkheden om te scheiden als een van beide partners in het buitenland woont. De complexiteit van een dergelijke scheiding hangt onder andere af van de nationaliteiten van u en uw partner, uw huwelijksgoederenregime en de vraag of er sprake is van een eenzijdig of gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding. U leest er meer over in de blog: Scheiden van een partner die in het buitenland woont.
Echtscheidingsadvocaat
Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer weten over een internationale echtscheiding? Een echtscheidingsadvocaat van LINK Advocaten staat u graag te woord. Wij hebben veel ervaring met het internationaal familierecht. Neem contact op voor meer informatie.
[button link=”https://www.linkadvocaten.nl/contact/” type=”undefined” target=”_self” class_pop=”0″ text=”Contact »” ][/button]