Erfenisfunctie Apple: dit moet u weten

25 / 10 / 2022

Een steeds belangrijker onderdeel van ons leven is onze mobiele telefoon: er staan kostbare foto’s op of worden belangrijke berichten mee verstuurd. Een mobiele telefoon is daardoor een waardevol voorwerp voor nabestaanden.

Al een lange tijd bestaat de discussie of de bestanden op de telefoon van een overledene uitgelezen mogen worden of dat deze privé zijn. Recent heeft Apple een nieuwe functie geïntroduceerd die u als eigenaar van een Apple-apparaat zelf hierover laat bepalen.

Toegangssleutel erfeniscontact

Voor iPhones en iPads vanaf iOS en iPadOS 15.2 en voor MacBooks met macOS 12.1 kunnen Apple gebruikers een erfeniscontact aan hun Apple ID toevoegen.

Een erfeniscontact is iemand waarvan u wilt dat diegene na uw overlijden toegang heeft tot de gegevens in uw Apple account. Na uw overlijden heeft een erfeniscontact toegang tot uw foto’s, berichten, notities en bestanden.

Erfeniscontacten hoeven zelf niet over een Apple ID of een Apple apparaat te beschikken. Ook krijgen erfeniscontacten geen recht tot de digitale sleutelhanger van de overledene en daarmee dus ook niet tot wachtwoorden.

Toegang tot Apple account overleden familielid

Bij Apple worden er dagelijks vele aanvragen gedaan voor toegang of verwijdering van de Apple ID van een overleden persoon. Als de eigenaar van het toestel geen erfeniscontact heeft aangewezen, kan Apple helpen met de toegang tot of het verwijderen van de informatie op het toestel.

Apple kan hier pas mee helpen als hiervoor juridische documenten zijn ingeleverd. Het gaat dan om de overlijdensakte, of een gerechtelijk bevel.

Erfrechtadvocaat in Amsterdam

Is een naaste van u overleden en wilt u meer informatie over de afwikkeling van de nalatenschap? Wilt u weten wat een erfrechtadvocaat voor u kan betekenen?

Neem contact op met Martin Weenink of Chantal van Baalen-van IJzendoorn om uw situatie voor te leggen. Wij helpen u graag.

delen