Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden? 5 tips

22 / 09 / 2022 Sophie Zeilstra

Het besluit is genomen: u gaat scheiden. Een ingrijpende en emotionele beslissing, met name als er ook kinderen in het spel zijn. Als ouder wilt u uw kind(eren) niet beschadigen met de gevolgen van de scheiding.

Aan uw kind(eren) vertellen dat u gaat scheiden kan erg lastig zijn. U wilt uw kinderen op een begrijpelijke manier vertellen wat hen te wachten staat, zonder hen in onzekerheid te brengen of uw (ex-)partner af te vallen. Een zwaar gesprek, dat gebaat is bij enige voorbereiding. We geven u 5 tips om het gesprek met uw kind(eren) over de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Papa en mama gaan scheiden

Om het gesprek over uw scheiding aan te gaan met uw kinderen, is het fijn om een aantal handvatten te hebben. 5 tips voor u:

Tip 1: Vertel uw kind(eren) meteen over uw scheiding

U kunt geneigd zijn om dit gesprek uit te stellen, omdat het lastig is. Toch luidt het advies om zo snel mogelijk te vertellen over uw scheiding. Voorafgaand aan uw beslissing hing er waarschijnlijk al langer een gespannen sfeer, kinderen voelen dit.

Denk ook goed na over het moment waarop u uw kind(eren) wilt vertellen over de scheiding. Zorg voor een rustig moment waarbij uw kind de rest van de dag de tijd heeft om dit te verwerken.

Tip 2: Voer samen het gesprek

Hoewel er spanning tussen u en uw (ex-)partner kan zijn, is het belangrijk om samen met gesprek met de kinderen aan te gaan. U laat op deze manier blijken dat het een keuze is van u samen. Ook als kinderen nog vragen hebben, kunt u deze samen beantwoorden. Op deze manier voorkomt u onduidelijkheid voor uw kind.

Tip 3: Geef zoveel mogelijk duidelijkheid over de situatie

Probeer in het gesprek zo duidelijk mogelijk uitleg te geven over de scheiding en de redenen daarvoor. Het is belangrijk om dit simpel te houden, zodat de uitleg voor de kinderen begrijpelijk is. Het is niet raar als uw kinderen vol met vragen zitten, dus probeer zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Het kan zo zijn dat u niet alle antwoorden heeft, bijvoorbeeld omdat u zelf ook veel nog niet weet over de gevolgen van de scheiding. Geef dit eerlijk toe aan uw kinderen. Beloof aan hen dat u meer informatie zult geven als u dit heeft. Ondanks dat een echtscheiding tussen u en uw (ex-)partner speelt, zijn uw kinderen ook een belangrijk onderdeel van de procedure.

Tip 4: Benadruk dat het niet de schuld is van uw (kind)eren

Kinderen hebben gauw de neiging om schuldgevoelens te ontwikkelen, vooral als het hun ouders aangaat. Het is daarom belangrijk om te benadrukken dat het niet de schuld is van uw kind(eren).

Vanuit schuldgevoel is de kans ook aanwezig dat uw kind het gevoel krijgt te moeten kiezen voor een van beide ouders. Praat daarom altijd met respect over uw (ex-)partner. Zo krijgt een kind ook geen schuldgevoel door met de ene ouder meer om te gaan dan met de ander.

Tip 5: Betrek uw kinderen bij de scheiding

Voor uw kind(eren) zal veel gaan veranderen, wat eigenlijk buiten de invloed van het kind om gebeurt. Probeer daarom uw kind(eren) te betrekken bij de scheiding, om een gevoel van machteloosheid te voorkomen. Uw kind kan vaak zelf het beste aangeven wat het wil, dus geef hier ook gehoor aan. Dit werkt namelijk ook goed bij het verwerken van de scheiding.

Advies van een familierechtadvocaat

Heeft u hulp nodig bij uw echtscheidingsprocedure en wilt u graag advies? De familierechtadvocaat van LINK Advocaten kunnen u bijstaan in het vinden van een oplossing. Neem contact op met LINK Advocaten voor het juiste advies.

delen