Verminderde belastingaftrek partneralimentatie

11 / 03 / 2020 Alexander Leuftink

In februari stond Alexander Leuftink, advocaat bij LINK Advocaten en voorzitter van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS), in de NRC en de Telegraaf. De aanleiding hiervoor waren de nieuwe regels rondom echtscheidingen die per 1 januari 2020 zijn ingegaan.

Door de nieuwe regels is de maximale duur van partneralimentatie verkort naar vijf jaar, uitzonderingen daargelaten. Door deze wetswijziging was er zowel in december als in januari een opmerkelijke piek in het aantal echtscheidingsverzoeken. In december betrof dit vooral aanvragen van de minst welvarende van het stel.

Nieuwe belastingregels

Wat echter veel mensen niet weten is dat er ook nieuwe belastingregels gelden. Er is namelijk sprake van een verminderde aftrek bij de belasting voor alimentatieplichtigen met inkomens waarbij het belastbaar inkomen in de hoogste tariefschijf valt. De belastingaftrek is afgenomen van 51,75% naar 46% en zal de komende jaren worden afgebouwd naar 37,10% in 2023. Dit heeft invloed op de partneralimentatiebijdragen.

Lees meer in de volgende artikelen:

delen