Nu het einde van het jaar nadert, is er een piek te zien in het aantal scheidingsverzoeken. Dit in tegenstelling tot andere jaren waar pas na de feestdagen een piek te zien was. Het relatief hoge aantal scheidingsverzoeken is te verklaren door nieuwe alimentatieregels die op 1 januari 2020 ingaan.
Wat verandert er?
Op dit moment geldt nog een maximale duur van 12 jaar partneralimentatie. Op 1 januari 2020 treedt de nieuwe partneralimentatiewet in werking, waardoor de duur van de partneralimentatie in de meeste gevallen de helft van de duur van het huwelijk is, met een maximum van 5 jaar. Hierop bestaan uitzonderingen in geval van langdurige huwelijken en jonge kinderen.
Als peildatum geldt de dag dat het verzoek bij de rechtbank
wordt ingediend. Dat betekent dat veel advocaten nu alvast een echtscheidingsverzoek
indienen als dat in het belang is van hun cliënt. De inhoud van het verzoekschrift
kan dan na 1 januari worden uitgewerkt.
Ook piek verwacht in januari
De Vereniging van Familie- en erfrechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS) verwacht dat het effect ook omgekeerd merkbaar zal zijn. Veel partners die een echtscheidingsverzoek willen indienen maar daarna mogelijk partneralimentatie moeten gaan betalen, wachten nog even tot 1 januari 2020. De nieuwe alimentatieregels zijn dan van toepassing.
Januari is normaal gesproken ook al een maand van veel echtscheidingsverzoeken. Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS en partner bij LINK Advocaten: “Kerst is een moment van bezinning, voor veel mensen komt dan ook het besef dat ze niet met hun partners verder willen. Vanaf Tweede Kerstdag stromen de mailtjes altijd binnen.”
Overigens is niet bij elke echtscheiding sprake van
partneralimentatie. Volgens het CBS wordt er bij een op de zes echtscheidingen
partneralimentatie toegekend.
Bron: Telegraaf