Is een advocaat bij een echtscheiding verplicht?

11 / 01 / 2019 Martin Weenink

Als u wilt scheiden van uw partner dient er een verzoekschrift tot echtscheiding te worden ingediend bij de rechtbank. Dit verzoekschrift moet worden ingediend door een advocaat. Als u gaat scheiden bent u dus verplicht om een advocaat in te schakelen.

Wanneer is het beste moment om een advocaat in te schakelen?

Het is verstandig om in een vroeg stadium een gespecialiseerde familierechtadvcoaat in te schakelen. Bij een echtscheiding komt veel kijken. Het is goed om u te laten informeren over de gevolgen van een echtscheiding, bijvoorbeeld ten aanzien van de kinderen en uw vermogen. Een familierechtadvocaat kan u daarin adviseren en begeleiden.

Indien u samen minderjarige kinderen heeft, bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Bent u in onderling overleg in staat om afspraken te maken over bijvoorbeeld de verdeling van uw gezamenlijke goederen, de verdeling van de zorg over de kinderen en kinder- en partneralimentatie dan is het verstandig om deze afspraken vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Een echtscheidingsconvenant is een overeenkomst tussen u beiden over de gevolgen van een echtscheiding.

Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht, maar wel verstandig. Het kan discussie in de toekomst voorkomen, omdat het een en ander in een overeenkomst is opgenomen. Het is daarvoor wel van belang om een advocaat in te schakelen. Een advocaat kan ervoor zorgen dat de afspraken op de juiste wijze worden beschreven.

Gezamenlijke of eigen advocaat?

U kunt er bij een echtscheiding voor kiezen om een advocaat scheidingsmediator in te schakelen die u beiden begeleidt in het maken van afspraken. Een advocaat scheidingsmediator is mogelijk indien u nog gezamenlijk goede afspraken kunt maken. Een gezamenlijke advocaat kan bijdragen aan de verstandhouding tussen u beiden, wat met name van belang is wanneer er kinderen betrokken zijn. Tevens is dit vaak sneller proces en bovendien goedkoper.

Indien u en uw partner er samen niet uitkomen, zult u ieder een eigen advocaat moeten inschakelen. Het voordeel van een eigen advocaat is dat iemand uw belangen behartigt en u ook eenzijdig daarover adviseert. Dit kan bijvoorbeeld prettig zijn indien u zelf verbaal minder sterk bent dan uw partner.

U kunt de onderwerpen waar u niet uitkomt voorleggen aan de rechter, maar er kan ook een zogeheten viergesprek worden ingepland tussen beide partijen en beide advocaten. In een dergelijk gesprek proberen partijen met hun advocaten om alsnog tot overeenstemming te komen over de gevolgen van de echtscheiding, zodat niet de rechter daarover een knoop hoeft door te hakken. Op die manier houdt u beiden de meeste invloed op de gevolgen van de echtscheiding en voorkomt u dat u recht tegenover elkaar staat in de rechtbank.

Contact met een ervaren familierecht advocaat?

Bent u op zoek naar een ervaren familierecht advocaat? Neem dan contact op met een van onze advocaten. Het is mogelijk om binnen 24 uur een afspraak te maken op onze vestigingen in Amsterdam of Amersfoort.

Contact »
delen