Spaarrekening minderjarig kind bij scheiding

18 / 11 / 2022

Veel ouders openen bij de geboorte van een kind ook meteen een extra spaarrekening voor hun kind. U kunt ervoor kiezen om te beginnen met sparen voor een studie in de toekomst of bijvoorbeeld voor een rijbewijs. Als uw kind 18 jaar is, kan het kind zelf bij zijn of haar rekening om gebruik te maken van het geld.

Als u en uw (ex-)partner ervoor kiezen om uit elkaar te gaan, dan moet u er samen zorg voor dragen dat de huwelijksgoederengemeenschap wordt verdeeld. Maar wat gebeurt er dan de spaarrekening van uw kind(eren)? Wie beheert in het vervolg de rekening en mogen er veranderingen aangebracht worden zonder toestemming? We leggen het u uit.

Spaarrekening kinderen als onderdeel van de huwelijksgoederengemeenschap

Op de vraag of het saldo op de spaarrekening van uw kind(eren) ook verdeeld moeten worden is afhankelijk van verschillende factoren, namelijk op wiens naam de rekening staat, wat voor soort rekening het is en wat het doel is van de rekening.

Spaarrekening op naam van (minderjarig) kind

Uw (ex-)partner en u hebben een spaarrekening geopend alleen op naam van uw kind. Deze spaarrekening behoort dan tot het vermogen van het kind. Als uw kind meerderjarig is, dan mag hij of zij zelf beschikken over het geld op de rekening.

Het saldo op de spaarrekening van een minderjarig kind is dus geen onderdeel van de huwelijksgoederengemeenschap. Het saldo dat op deze rekening staat hoeft dus niet te worden verdeeld bij een echtscheiding.

Sparen met een spaardoel

Het is tegenwoordig mogelijk om verschillende spaarpotjes binnen uw eigen rekening te aan te maken. Deze spaarpotjes dienen dan voor een eigen spaardoel. Een doel hiervan kan uw kind zijn, bijvoorbeeld voor de studie of een rijbewijs voor uw kind. Ondanks dat u dit geld heeft gelabeld, is het nog steeds niet het geld van uw kind.

Als u van plan bent om het geld van uw spaardoel over te maken naar uw kind, houd er dan wel rekening mee dat dit mogelijk wordt gezien als een schenking. U mag slechts tot een vast bedrag belastingvrij schenken. De Belastingdienst merkt daarbij beide ouders, ongeacht of zij nog samen zijn of zijn gescheiden, aan als één persoon.

Familierechtadvocaat Amsterdam

Bent u op zoek naar een ervaren familierechtadvocaatLINK Advocaten is specialist in het familierecht en kan u helpen met het maken van een op maat gemaakt ouderschapsplan dat past bij de leeftijd van uw kinderen. Neem contact op met LINK Advocaten voor een kennismaking.

delen