Internationale mediator inschakelen: waar let ik op?

01 / 04 / 2022 Sophie Zeilstra

Een internationale scheiding is in de regel complexer dan een nationale scheiding. Dat heeft te maken met de verschillende juridische regelgevingen die gelden in verschillende landen ten aanzien van bijvoorbeeld een alimentatieplicht en regels omtrent de verdeling van het huwelijksvermogen. Het kan ingewikkeld zijn om er samen met uw (ex-)partner uit te komen. Het inschakelen van een internationale mediator – ook bekend als cross border mediator – kan een verlichtende oplossing zijn. Hoe vindt u een internationale mediator en waar let u dan op? 

Welk recht is er van toepassing?

Bij een internationale echtscheiding dient altijd eerst onderzocht te worden welke Europese verordeningen en internationale verdragen van toepassing zijn alle onderwerpen met betrekking tot het huwelijk. Dat is nodig om de verschillende internationaal privaatrechtelijke (IPR)-vragen te kunnen beantwoorden. Met andere woorden, welke rechter in welk land is bevoegd en welk recht is van toepassing op ieder onderwerp?

Anders dan normale mediation, behelst cross-border mediation meer dan een tussenpersoon die taalkundig goed onderlegd is. De juiste begeleiding draagt bij aan het treffen van goede regelingen, met oog voor de belangen van beide partners. Het is raadzaam om op een aantal zaken te letten bij het zoeken van een geschikte internationale mediator: 

1. Kies een mediator die bij jullie past

Misschien wel het belangrijkste bij het uitzoeken van een mediator is dat de bemiddelende tussenpersoon voor beide partijen vertrouwd voelt. Er komt nogal wat gevoelige informatie ter sprake aan de mediatortafel. Het is daarom van belang dat beide partners zich vrij durven te uiten.

2. Kies een mediator die online van dienst kan zijn 

Omdat het kan voorkomen dat één van beide (ex-)partners in het buitenland verblijft tijdens het scheidingsproces, is het van belang dat de mediator online van dienst kan zijn. Skype kan een geschikt communicatiemiddel zijn. De mediator kan de cliënt op die manier op afstand bijstaan.

3. Kies een mediator die erkend is 

Mediator is in Nederland geen beschermd beroep. Indien u kiest voor een Nederlandse mediator die bemiddelt tijdens de scheiding, dan is het raadzaam om te kiezen voor een erkende mediator. LINK Advocaten is aangesloten bij de vFAS: de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators. Via de vFAS kunt u inzicht krijgen in alle aangesloten scheidingsmediators.

Kiezen van een internationale mediator

U kunt daarnaast kijken naar de achtergrond van een mediator. Doorgaans komen mediators uit de psychologische, de juridische of de financiële hoek. Elk van deze achtergronden kent zijn eigen voor- en nadelen. 

  • Een mediator met een achtergrond in psychologie kan behulpzaam zijn bij het verloop van de communicatie tussen de (ex-)partners, bij de emoties die er komen kijken bij de scheiding en de -emotionele- aanpak bij eventuele kinderen. 
  • Een mediator met een juridische achtergrond kan ondersteunend zijn in de verdeling van bezittingen en schulden en zaken rond partner- en/of kinderalimentatie. 
  • Een mediator met een achtergrond in financieel en/of fiscaal advies kan een goede keuze zijn wanneer één van beiden een eigen onderneming heeft of wanneer er veel vermogen is te verdelen.

Het is overigens van belang dat de mediator, naast hun bovengenoemde specialisme, in eerste instantie ervaren is op het gebied van bemiddeling tussen internationale partners en veel kennis heeft van het internationaal familierecht

Internationaal advies van LINK Advocaten

Wij behartigen de belangen van buitenlandse cliënten die in Nederland wonen (expats) en wij staan Nederlandse cliënten bij wanneer zij bij hun familierechtelijk geschil met internationale aspecten, bijvoorbeeld een grensoverschrijdende echtscheiding, worden geconfronteerd.

Omvangrijk netwerk

Wij hebben een omvangrijk netwerk van buitenlandse advocatenkantoren die eveneens in het familierecht zijn gespecialiseerd wanneer er inlichtingen nodig zijn over de inhoud van buitenlands recht.

Wanneer u op zoek bent naar advies over juridische hulp of mediation in internationale familierechtkwesties, kunt u bij ons terecht. Neem contact op met een van de ervaren advocaten uit het team van LINK Advocaten.

delen