Scheiden van tafel en bed: 3 mogelijke redenen

18 / 07 / 2019 Sophie Zeilstra

Scheiden van tafel en bed is een bijzondere vorm van scheiden die in sommige situaties de voorkeur heeft voor echtgenoten. Bij scheiden van tafel en bed blijft u officieel getrouwd, maar woont u gescheiden van elkaar.

Welke voordelen biedt dit? U leest er meer over in deze blog.

Scheidingsvormen

Er zijn 3 variaties om te scheiden van uw echtgenoot:

  • Via een verzoek echtscheiding. Dit is mogelijk op elk moment na het huwelijk.
  • Via een scheiding van tafel en bed. Dit is mogelijk op elk moment na het huwelijk.
  • Door ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed. Dit is mogelijk nadat partijen minstens 3 jaar van tafel en bed zijn gescheiden.

Verschil echtscheiding en scheiding van tafel en bed

Het grootste verschil tussen een echtscheiding en een scheiding van tafel en bed, is dat u bij een scheiding van tafel en bed juridische gezien gehuwd blijft, terwijl bij een echtscheiding uw huwelijk wordt ontbonden.

De procedure voor een scheiding van tafel en bed heeft veel gelijkenissen met de echtscheidingsprocedure. U heeft bijvoorbeeld ook een advocaat nodig die namens u een verzoekschrift bij de rechtbank zal indienen. Verder moet er ook een ouderschapsplan worden opgesteld indien er minderjarige kinderen bij betrokken zijn.

Procedureel bestaat het verschil in de inschrijving van de scheidingsbeschikking van de rechtbank.

  • Bij een echtscheiding wordt de echtscheidingsbeschikking ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de huwelijksgemeente.
  • Bij een scheiding van tafel en bed wordt de beschikking van de rechtbank ingeschreven in het huwelijksgoederenregister. Zo weten schuldeisers dat u niet meer financieel verbonden bent met elkaar.

U maakt bij een scheiding van tafel en bed dus wel afspraken over de verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap of de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden.

Waarom scheiden van tafel en bed?

Scheiden van tafel en bed komt niet vaak meer voor. Toch zijn er verschillende situaties te bedenken waarin scheiden van tafel en bed de voorkeur heeft voor echtgenoten.

1. Uit geloofsovertuiging

In sommige geloofsovertuigingen of culturen is scheiden een taboe. Scheiden van tafel en bed kan dan uitkomst bieden om toch gescheiden te kunnen gaan leven. Voor de wet blijft u namelijk nog steeds gehuwd. Ook in de registers van de burgerlijke stand blijft u als gehuwd staan.

2. Om financiële redenen

Als u gaat scheiden van tafel en bed, dan kunt u mogelijk profiteren van fiscale voordelen, terwijl u wel getrouwd blijft.

Indien u na een scheiding van tafel en bed ook niet meer samenwoont, dan eindigt ook het fiscaal partnerschap.

Een andere reden kan zijn dat u of uw partner een eigen bedrijf wil opstarten. Door te scheiden van tafel en bed bent u financieel onafhankelijk van elkaar. De gemeenschap van goederen wordt ontbonden door indiening van het verzoekschrift tot scheiding van tafel en bed. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat schuldeisers vorderingen kunnen verhalen op de andere echtgenoot.

3. Als tussenoplossing

Scheiden van tafel en bed wordt soms gekozen als tussenoplossing. Bijvoorbeeld indien u en uw partner nog niet zeker weten of jullie definitief uit elkaar willen gaan. Een verzoening na een scheiding van tafel en bed is dan ook mogelijk. Hierbij dient u zich er wel van bewust te zijn, dat u om vervolgens officieel te scheiden in beginsel een termijn van drie jaar moet afwachten. Hierop bestaan uitzonderingen.

Familierechtadvocaat

Heeft u nog vragen over een scheiding van tafel en bed? Of wilt u meer weten over onze dienstverlening? Neem dan contact op met een van onze advocaten. Wij spreken Nederlands, Engels, Duits en Frans. Afspraak binnen 24 uur is mogelijk.

Contact »
delen