Scheiden zonder Schade: “scheiden… en de kinderen dan?”

26 / 02 / 2018 Chantal van Baalen

Medio februari verscheen het rapport Scheiden… en de kinderen dan?. Dit rapport, opgesteld door het platform Scheiden zonder Schade onder leiding van André Rouvoet, is een advies aan het kabinet waarmee voorkomen moet worden dat kinderen lijden onder de echtscheiding van hun ouders. Het bijna veertig pagina’s tellende document bevat allerlei actiepunten waarmee het platform dit wil bereiken.

Neutrale gezinsvertegenwoordiger

Voor advocaten is één actiepunt vooral van belang: Rouvoet wil toe naar een alternatieve scheidingsprocedure via een neutrale gezinsvertegenwoordiger, zoals een mediator. Hierbij gaan de echtgenoten niet meer met allebei een eigen advocaat naar de rechter, maar is er één vertegenwoordiger die de belangen van beide echtgenoten behartigt. Zodoende is er ook geen verzoeker en verweerder meer, maar komt er één gezamenlijk processtuk dat aan de rechter wordt voorgelegd. Het uitgangspunt is dat een echtscheidingsprocedure de-escalerend en oplossingsgericht moet zijn.

Andere juridische adviezen die worden genoemd zijn de adviezen om alle aspecten van een echtscheiding door één rechter te laten behandelen en het organiseren van goede hulpverlening waar rechters naar kunnen doorverwijzen.

Steun vanuit de praktijk

De Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS), waar Alexander Leuftink bestuurslid is, onderschrijft volgens het Advocatenblad de voorgestelde acties. Naast steun van de vFAS kan Rouvoet ook rekenen op steun van De Nederlandse Orde van Advocaten en van De Rechtspraak.

LINK Advocaten

De lijn die Rouvoet met het rapport uitzet sluit aan bij de visie van LINK Advocaten: we streven ernaar dat echtgenoten via overleg een duurzame oplossing bereiken. Onze advocaten zijn actief lid van de vFAS en hebben veel ervaring met overlegscheidingen en scheidingsmediation.

Meer weten over Scheiden zonder Schade? Neem contact op met een echtscheidingsadvocaat van LINK Advocaten.

delen