Een internationale omgangsregeling met uw kinderen. Waarop letten?

30 / 09 / 2019 Sophie Zeilstra

Internationale huwelijken komen in Nederland steeds vaker voor. Vanzelfsprekend is daardoor ook het aantal internationale echtscheidingen toegenomen.

Als er minderjarige kinderen bij een echtscheiding zijn betrokken, dan is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. In het ouderschapsplan maakt u onder andere afspraken over de hoofdverblijfplaats van de kinderen en de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken.

Bij een internationale scheiding komt het geregeld voor dat een van de ouders weer teruggaat naar zijn of haar geboorteland, een internationale verhuizing. Het gevolg is dat er een internationale zorg- of omgangsregeling getroffen moet worden.

Waar moet u op letten?

Zorgregeling of omgangsregeling?

Ten eerste is het van belang om onderscheid te maken tussen de termen zorgregeling en een omgangsregeling. Indien u en uw partner gezamenlijk gezag uitoefenen over de kinderen, dan spreken we van een zorgregeling. U heeft dan ook toestemming nodig van uw ex-partner indien u wilt verhuizen met uw kinderen.

Indien slechts één ouder het ouderlijk gezag heeft, dan verblijven de kinderen in beginsel bij de ouder die met het ouderlijk gezag is belast en dient er een omgangsregeling met de andere ouder te worden overeengekomen. De ouder met het eenhoofdig gezag heeft in beginsel geen toestemming nodig van de ex-partner om te verhuizen.

Co-ouderschap en internationale zorgregeling

Als u samen kiest voor co-ouderschap, dan is het belangrijk dat de relatie met uw ex-partner goed is en dat u niet te ver van elkaar vandaan woont. Indien een van de ouders naar het buitenland verhuist, is een co-ouderschap dan ook niet langer uitvoerbaar. Bij een co-ouderschap zijn de opvoedingstaken immers gelijk verdeeld.

Eenhoofdig gezag en verhuizen

De ouder met het eenhoofdig gezag kan in principe zonder toestemming van de andere ouder naar het buitenland verhuizen met zijn of haar kinderen. Echter, in sommige gevallen heeft de ouder toch toestemming nodig van de rechter. De andere ouder heeft namelijk ook het recht op omgang met de kinderen en een verhuizing kan dit belemmeren. De ouder met eenhoofdig gezag heeft ook de verplichting om de band tussen de kinderen en de andere ouder te bevorderen. Als het belang van contact tussen de kinderen en die andere ouder in het gedrang komt door een verhuizing, kan de rechter die ouder verbieden om met de kinderen te verhuizen.

Lees ook: Kinderen die meeverhuizen na een echtscheiding: mag dat zomaar?

Afspraken in internationale omgangsregeling

Bij een internationale omgangsregeling moeten er speciale afspraken worden gemaakt. Zo moeten er afspraken worden gemaakt over de vluchten of treinreizen. Gaan de kinderen alleen of onder begeleiding? Dit is vaak afhankelijk van de vliegmaatschappij en de leeftijd van de kinderen en u dient hier samen met uw ex-partner duidelijke afspraken over te maken.

Een andere belangrijk punt om over na te denken is de verdeling van kosten. Door een internationale omgangsregeling kan er sprake zijn van extra kosten, zoals reiskosten voor de kinderen en misschien zelfs het huren van een appartement als de kinderen langskomen.

Het is belangrijk om samen met uw ex-partner duidelijke afspraken te maken over hoe deze kosten verdeeld worden en hier rekening mee te houden bij het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie.

Tot slot is het (ook) bij een internationale omgangsregeling belangrijk dat afspraken worden nageleefd. Als kinderen niet op tijd worden teruggebracht of zonder toestemming naar het buitenland worden meegenomen, kan er sprake zijn van internationale kinderontvoering. Dit kan ernstige (juridische) gevolgen hebben en een traumatische ervaring zijn voor kinderen.

Internationaal familierecht advocaat

Heeft u advies nodig bij het overeenkomen van een internationale zorgregeling? LINK Advocaten is gespecialiseerd in internationaal personen- en familierecht. Neem contact met ons op voor een kennismaking.

Contact »
delen