Bij een echtscheiding komt veel kijken. Er moet veel worden besproken en geregeld en als u samen kinderen heeft, moet u een ouderschapsplan opstellen.

In deze blog leest u welke stappen er moeten worden doorlopen bij een echtscheiding.

Vertel het uw echtgenoot

Als het voor uw echtgenoot nog niet duidelijk is dat u wilt scheiden, dan is het verstandig dit te vertellen voordat u een advocaat inschakelt.

Een scheidingsmelding kan hard aankomen. Waarschijnlijk heeft uw echtgenoot daarna even de rust en ruimte nodig om het nieuws te verwerken. Het kan ten goede komen aan het latere echtscheidingsproces om niet direct aan te dringen op het maken van afspraken, maar dat u dit uitstelt totdat ook uw echtgenoot de tijd heeft gehad om over alles na te denken.

Afspraken maken

Bij een echtscheiding moeten belangrijke beslissingen worden genomen. U kunt hierbij denken aan:

Indien het niet lukt om gezamenlijke afspraken te maken, kan het inschakelen van een scheidingsmediator uitkomst bieden.

Advocaat inschakelen

Bij een echtscheidingsprocedure bent u verplicht om een advocaat in te schakelen. U kunt dit het beste in een zo vroeg mogelijk stadium doen. De advocaat kan u namelijk vanaf het begin adviseren en begeleiden, zodat de scheiding zo soepel mogelijk verloopt.

Indien u het samen eens bent over de echtscheiding en u samen afspraken kunt maken, dan kunt u samen een advocaat/echtscheidingsmediator in de arm nemen. Het proces verloopt dan doorgaans sneller en is vaak minder kostbaar. Indien u en uw partner er samen niet uitkomen, zult u ieder een eigen advocaat moeten inschakelen.

Lees ook: Is een advocaat bij een echtscheiding verplicht?

Ouderschapsplan opstellen

Het opstellen van een ouderschapsplan is sinds 2009 een verplicht onderdeel van een echtscheiding als u samen minderjarige kinderen heeft.

In een ouderschapsplan neemt u afspraken op over de verzorging en opvoeding van uw kinderen. Zo weet u beiden waar u na de scheiding aan toe bent. Allereerst kunt u proberen in overleg overeenstemming te bereiken over het ouderschapsplan. Uw advocaat kan u ook begeleiden bij het opstellen van het ouderschapsplan.

Voor het opstellen van een ouderschapsplan schreven wij eerder de blog: Ouderschapsplan opstellen? 5 praktische tips + een checklist.

Naar de rechter

Als alle afspraken gemaakt zijn en u bent het beiden eens met de echtscheiding, dan kunnen de afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Uw advocaat stelt het verzoekschrift tot echtscheiding op en dient dit samen met het echtscheidingsconvenant in bij de rechtbank. De rechter doet vervolgens uitspraak.

Bij een eenzijdig verzoek tot echtscheiding kunt u zogenaamde nevenvoorzieningen indienen. Nevenvoorzieningen zijn afspraken met betrekking tot de scheiding waarover de rechter een beslissing dient te nemen, omdat u en uw partner er samen niet uitkomen.

Lees ook: Wat houdt een echtscheiding met nevenvoorzieningen in?

De rechtbank doet uiteindelijk uitspraak over de echtscheiding. Bij een eenzijdig ingediend verzoekschrift tot echtscheiding gaat hier een zitting aan vooraf.

Scheiding finaliseren

Nadat de rechtbank de echtscheiding heeft uitgesproken is de echtscheiding nog niet officieel. Hiervoor dient de echtscheidingsbeschikking te worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Lees ook: Wanneer is een echtscheiding officieel?

Familierecht advocaat

Heeft u nog vragen over de echtscheidingsprocedure? Of wilt u graag een persoonlijke kwestie bespreken? Neem dan contact op met een familierecht advocaat van LINK advocaten. Het is mogelijk om binnen 24 uur een afspraak te maken op onze vestigingen in Amsterdam of Amersfoort.

[button link=”https://www.linkadvocaten.nl/contact/” type=”undefined” target=”_self” class_pop=”0″ text=”Contact ยป” ][/button]