Ouderlijke boedelverdeling

Veel oude testamenten bevatten een ouderlijke boedelverdeling. Hierbij krijgt de langstlevende echtgenoot automatisch alle bezittingen en schulden van de overledene.

Hebt u vragen over een ouderlijke boedelverdeling of een wettelijke verdeling? Vraag de erfrechtspecialisten van LINK Advocaten om advies!

Wie wij zijn »

Langstlevende testament

Tot 2003 was het mogelijk een ouderlijke boedelverdeling in het testament op te nemen. De kinderen kregen dan slechts een geldvordering ter grootte van hun erfdelen. Deze vordering kon pas worden opgeëist bij het overlijden van de langstlevende. Dit zorgde ervoor dat de langstlevende ongestoord verder kon leven.

De ouderlijke boedelverdeling wordt ook wel het langstlevende testament genoemd.

Wettelijke verdeling

Sinds 2003 mag een notaris geen langstlevende testament meer opmaken. Wel is er een wettelijk alternatief voor in de plaats gekomen in de vorm van de wettelijke verdeling.

Ouderlijke boedelverdelingen die voor 2003 zijn opgesteld zijn echter nog altijd geldig. Om die reden is het oude erfrecht nog altijd van belang voor geschillen over een ouderlijke boedelverdeling.

Geschillen bij ouderlijke boedelverdeling

Helaas komt het bij een ouderlijke boedelverdeling geregeld voor dat een kind bij die verdeling is overgeslagen. In andere gevallen komt de langstlevende zijn of haar verplichtingen niet na of weigert de langstlevende om mee te werken aan de vaststelling van de vorderingen van de kinderen.

Loopt u aan tegen problemen met een ouderlijke boedelverdeling? En zoekt u hiervoor een ervaren advocaat die uitgebreide kennis heeft van het ‘oude’ erfrecht? Bij een gespecialiseerde erfrechtadvocaat van LINK Advocaten bent u hiervoor aan het juiste adres!

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met Chantal van Baalen-van IJzendoorn of Martin Weenink.

Contact »