Mijn ex deelt foto’s van onze kinderen op social media, mag dat?

07 / 11 / 2022

Social media zijn niet weg te denken uit ons leven. Voor veel mensen gaat geen dag voorbij waarop Instagram, Facebook of YouTube niet gebruikt worden. Op deze kanalen delen we steeds meer van onszelf met bekenden en onbekenden: interesses, berichten, foto’s, video’s en andere belangrijke gebeurtenissen. Het is dan ook begrijpelijk dat u met trots de eerste stapjes of de eerste schooldag van uw kind(eren) deelt op uw social media.

Hoe onschuldig het ook lijkt, het delen van informatie over uw kind op social media is dat niet altijd. U geeft namelijk deze socialmediaplatforms het recht om foto’s van uw kinderen te gebruiken. Uw foto’s kunnen vervolgens door onbekenden gebruikt.

Dit kan echter ook gebeuren door bekenden: wellicht ziet u een foto van uw kind op de socialmediapagina van uw ex-partner, terwijl u dat liever niet hebt. Mag uw ex-partner zomaar foto’s van uw kinderen delen? Nee, dat mag niet zomaar. U leest in dit blog wat u kunt doen als het gebeurt en wanneer dit wel mag.

Wat mag ik over mijn kind delen op social media?

Doorgaans mag u zelf bepalen wat u deelt over en van uw kind(eren) op uw social media. Het gaat immers over uw eigen kind(eren). Maar let er daarbij wel op dat uw kind zelf ook recht heeft op privacy. Er is weinig jurisprudentie over zaken als deze, maar in de situaties waarbij de rechter heeft moeten oordelen, woog het belang van het kind altijd het zwaarst. Een jong kind heeft over het algemeen nog te weinig besef van privacy en wordt daarom altijd beschermd.

Wat mag ik over mijn kind delen na een echtscheiding?

Als beide ouders het gezag hebben over de kinderen, dan moeten zij ook beiden toestemming geven voor het plaatsen van informatie over de kinderen op social media. Wilt u iets, bijvoorbeeld een foto, plaatsen van uw kind? Dan heeft u toestemming van uw ex-partner nodig om dit te mogen plaatsen. Het is aan te raden om hierover afspraken te maken en deze vast te laten leggen in het ouderschapsplan.

Mijn ex deelt ongewenst foto’s van onze kinderen

Wat voor u geldt, geldt natuurlijk ook voor uw ex-partner. Bij gezamenlijk gezag mag ook uw ex-partner niet zonder uw toestemming berichten plaatsen over uw kind(eren). Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de situatie: deelt u zelf ook veelvoudig berichten en foto’s van uw kind(eren)? De kans is dan groot dat de rechter niet meegaat in uw zaak.

Anderen delen foto’s van onze kinderen

Dat er toestemming nodig is voor het delen van foto’s van uw kind(eren) geldt overigens niet alleen voor uw ex-partner, maar voor iedereen. Tot 16 jaar moeten de wettelijke vertegenwoordigers van het kind toestemming geven om iets over het kind te mogen plaatsen op social media.

Voorbeeld: oma plaatst foto van kleinkind

De behoefte die de ouders voelen om een foto van hun kind op social media plaatsen, geldt niet alleen voor hen. Onlangs plaatste een trotse oma een foto van haar kleinkind, zonder de toestemming van de ouders. De rechter moest hierin beslissen dat oma zonder toestemming geen foto’s van haar kleinkind mag plaatsen en beval de oma de foto offline te halen.

Juridisch advies

Heeft u een geschil met uw (ex)-partner, waarbij u samen niet tot een oplossing kan komen? Een ervaren familierechtadvocaat van LINK Advocaten kan u bijstaan om uw rechtspositie in kaart te brengen en u helpen met uw vraag.

De familierechtadvocaten van LINK advocaten staan voor u klaar. Neem contact op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

delen