Wordt een geregistreerd partnerschap erkend in het buitenland?

26 / 11 / 2018 Alexandra Morot

Een geregistreerd partnerschap is een manier om een liefdesrelatie officieel vast te leggen. Deze relatievorm heeft veel weg van een huwelijk. Toch zijn er ook belangrijke verschillen. Een van de grootste verschillen is de erkenning van het geregistreerd partnerschap in het buitenland. Waar het huwelijk in beginsel overal ter wereld wordt erkend, is dit niet altijd het geval bij een geregistreerd partnerschap. In deze blog vertellen wij u daarom meer over de rechtsgeldigheid van het geregistreerd partnerschap in het buitenland.

Geregistreerd partnerschap binnen EU

In veel landen binnen de EU is het mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. De inhoud en betekenis van het geregistreerd partnerschap kan in deze landen nogal verschillen. Zo verschillen de rechten en plichten van de partners en wordt een geregistreerd partnerschap dat is aangegaan in het ene land niet in alle landen erkend. Bovendien is het geregistreerd partnerschap in sommige EU-landen enkel bedoeld voor homoparen.

Bent u in Nederland een geregistreerd partnerschap aangegaan en bent u van plan te verhuizen naar een ander EU-land? Ga dan na welke wetgeving van toepassing is op uw geregistreerd partnerschap. U kunt hiervoor de website koppels in Europa raadplegen.

EU-landen waar het geregistreerd partnerschap niet wordt erkend

Er is een aantal EU-landen waar het geregistreerd partnerschap niet wordt erkend. Dit betreft de volgende landen:

  • Roemenië
  • Slowakije
  • Bulgarije
  • Litouwen
  • Letland
  • Polen

In deze landen is het nog steeds mogelijk dat u samen met uw partner het land mag immigreren. Ook indien alleen u of uw partner een baan in het gastland heeft en de ander op het moment van immigreren werkloos is. Het geregistreerd partnerschap wordt namelijk gezien als een aantoonbare duurzame relatie. Volgens de EU-regels mag uw partner met u meeverhuizen indien deze een duurzame relatie met u heeft. Let wel op: verhuizen naar een land waar het geregistreerd partnerschap niet erkend wordt, kan gevolgen hebben voor het erfrecht. Een gespecialiseerde erfrecht advocaat kan u hier meer over vertellen.

Rechtsgeldigheid geregistreerd partnerschap buiten EU

Of uw geregistreerde partnerschap buiten de EU geldig is afhankelijk van de wettelijke regels van het gastland. Indien u van plan bent om te emigreren naar een land buiten de EU is correcte informatie over de rechtsgeldigheid van het geregistreerd partnerschap essentieel.

Internationaal advies

Bent u van plan om samen met uw geregistreerde partner naar het buitenland te vertrekken? LINK Advocaten heeft veel ervaring op het gebied van zowel het Nederlands als het internationaal familierecht. Wij beschikken over een uitgebreid netwerk van internationale advocatenkantoren en instanties. Wij kunnen u adviseren en informeren om zo vervelende verrassingen te voorkomen. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met een van onze advocaten.

Contact »
delen