Wat is een overlegscheiding en wat zijn de voordelen?

07 / 12 / 2021 Sophie Zeilstra

Gaan u en uw partner scheiden, dan is dat een ingrijpende gebeurtenis in beide levens. Een gebeurtenis waar veel emotionele aspecten bij komen kijken, maar ook veel administratieve zaken belangrijk zijn. Wanneer u het moeilijk vindt om het samen eens te worden over bepaalde zaken, maar de tussenkomst van een rechter wilt voorkomen, kunt u kiezen voor een overlegscheiding.

Wat is een overlegscheiding – collaborative divorce – en wat zijn de voordelen? 

Kiezen voor een overlegscheiding 

Overlegscheiden is een vorm van scheiden waarbij u het scheidingsproces regelt onder deskundige begeleiding. Het kan voorkomen dat u en uw partner het niet eens worden over ingewikkelde zaken. U kunt van mening verschillen over de minderjarige kinderen of over de alimentatie bij een groot inkomensverschil of er kunnen voorwerpen met grote financiële waarde aanwezig zijn of er is sprake van een eigen bedrijf.

Wanneer dergelijke zaken meespelen, kunt u de hulp van een advocaat goed gebruiken. Beide partners hebben een eigen advocaat. Met de hulp van een advocaat regelt u lastige zaken zonder er een vechtscheiding van te maken. 

Overlegscheiden kent veel voordelen. Door de respectvolle omgang met elkaar en de bijstand van advocaten ontstaat er meer ruimte voor persoonlijke wensen en belangen. Dat heeft als gevolg dat u zich na de scheiding in alle rust op uw nieuwe toekomst kunt focussen. Daarnaast bespaart u zichzelf, uw eventuele kinderen en uw aanstaande ex-partner een hoop verdriet en woede, en blijft een respectvolle omgang na de scheiding mogelijk. 

Overlegscheiden en mediation

Overlegscheiden heeft veel overeenkomsten met mediation. In een mediation-traject overleggen de aanstaande ex-partners samen over de afspraken die ze willen maken. De mediator helpt hen daarbij door verschillende belangen inzichtelijk te maken en oplossingen te vinden voor een conflict. Het kan voorkomen dat uw mediator ook advocaat is.

Bij een overlegscheiding worden er meerdere deskundigen bij elkaar gebracht, die gezamenlijk het scheidingsproces begeleiden. Zo hebben beide partners vaak een eigen advocaat. Daarnaast is er soms sprake van een derde persoon, een coach, die het proces leidt en in staat is om ruimte te geven aan de emoties die kunnen meespelen. Er is eventueel ook nog een financieel expert aanwezig, als dit noodzakelijk is.

De deskundigen in het team 

De overlegscheidingsadvocaat 

De afspraken die u met uw partner maakt, worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Een advocaat adviseert u over de juridische aspecten die bij een echtscheiding komen kijken. De overlegscheidingsadvocaat is opgeleid om te werken in teamverband en u te begeleiden bij het maken van afspraken. 

De coach 

De coach, veelal een psycholoog, begeleidt het proces door ondersteuning te bieden in het relationele aspect. Een coach helpt om doelen te stellen en maakt zorgen en onzekerheden bespreekbaar. Daarnaast bevordert een coach de effectieve communicatie tussen de aanstaande ex-partners en heeft hij of zij ervaring op het gebied van conflicthantering. Een coach kan ook ingezet worden voor het begeleiden van het ouderschap na de scheiding, door onder andere hulp te bieden bij het opstellen van een ouderschapsplan. 

Financieel deskundige 

Een financieel deskundige adviseert en ondersteunt de partners in het opstellen van een goed doordacht echtscheidingsconvenant, en zorgt daarbij dat deze fiscaal optimaal is ingericht. Een deskundige brengt de financiële opties in kaart en helpt een plan op te stellen voor de nieuwe levensfase na de scheiding. 

De kinderdeskundige 

Wanneer u en uw partner kinderen hebben, kan een kinderdeskundige van grote waarde zijn in het emotionele verwerkingsproces van de scheiding, zowel voor u en uw aanstaande ex-partner als voor de kinderen. Voor kinderen kan praten met de ouders soms moeilijk, of zelfs onmogelijk zijn. Een kinderdeskundige begeleidt de kinderen en praat met hen over de gevoelens bij de scheiding. Zo worden kinderen bijvoorbeeld uitgenodigd om hun wensen en behoeften te laten horen, en over hun toekomst mee te denken. 

Echtscheidingsadvocaat in Amsterdam

Heeft u nog vragen over dit onderwerp of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een kennismaking met een van de ervaren echtscheidingsadvocaten uit het team van LINK Advocaten.

delen